• slide
  • slide
27/05/2020: Presse
Schillerkvarteret – nyt bykvarter med 400 boliger i Nykøbing Falster

Centralt i Nykøbing Falster tæt ved stationen og i første række til å og skov vil 400 boliger skyde op over de kommende år. En udviklingsgruppe bestående af en erhvervsmand, et lokalt boligselskab og forskellige rådgivere har sammen med kommunen udviklet Schillerkvarteret - et visionsprojekt med perspektiver.

 

KANT arkitekter har tegnet visionsprojektet, som viser, hvordan Schillerkvarteret kan blive byens nye grønne og centrale byområde med ca. 10 minutters gang til stationen, havet, caféer, biograf, teater og butikker. Og kun 12 km til Danmarks bedste strand i Marielyst. Med sammenhængende grønne og blå strøg bliver boliger og natur planlagt sammen fra starten, hvor de grønne forbindelser desuden vil gøre det naturligt at cykle en tur gennem det nye kvarter op til åen og skoven. I fremtiden vil der muligvis komme et større å-projekt sammen med kommunen og lokale foreninger. Det er blot én af mange muligheder skitseret i udviklingsplanen.
 

”I mange år har der været et stort fokus på storbyens potentialer – og urbanisering. Faktisk så meget at man helt har overset de enorme potentialer, der ligger uden for København og Aarhus. Med Schillerkvarteret er det ambitionen at indfri de kvaliteter, der ligger i at have skov, sund og marker i baghaven – og det helt unikke i at have en zoologisk have som nabo. Det er et helt særligt sted at få lov at bygge og bo”, siger Sebastian Soelberg, kreativ leder i KANT arkitekter.
 

Byggeriet af Femernforbindelsen til Tyskland og massive investeringer i togstrækningen mellem København og Hamborg vil forandre rejsetiderne i det østlige Danmark. Om få år vil beboerne i Schillerkvarteret kunne gå til stationen og tage et moderne tog til København. På en time ankommer toget til København. Når Femernforbindelsen står klar i 2029, vil de kommende indflyttere måske vælge at køre den anden vej. På 1,5 time kan de være i Hamborg, hvis ikke de står af halvvejs i universitetsbyen Lübeck.
 

Schillerkvarteret henviser til A. Schillers Maskinfabrik, som har været en del af områdets identitet i mange år. Stedet skal nu udvikle sig fra erhvervsområde til attraktivt boligområde, men navnet bibeholdes som bindeleddet mellem fortid og fremtid.
 

”Jeg bringer mine erhvervsgrunde i spil med denne plan. Jeg har først selv for nyligt opdaget, hvor attraktivt området bag min virksomhed er. Stilheden ned til åen og skoven. Og spændende naboer som spejderne, skovbørnehaven, kulturfabrikken og ikke mindst ZOO. Med et stærkt udviklingssamarbejde med Boligselskabet Fjordparken og Kommunen er vi klar til at komme i gang nu”, udtaler Allan H. Schmidt, der ejer størstedelen af projektområdet.

 

Almene boliger som åbningstræk
Åbningstrækket i fase 1 bliver almene boliger, som skal opføres i én etape på en kommunal og privat grund. Lokalplanen er i proces og forventes færdig i starten af 2021, hvorefter byggeriet kan gå i gang. Lokalplanen vil indeholde et attraktivt byggefelt til private boliger i første række til åen og skoven. På den måde baner de almene boliger vejen for de private boliger, hvilket har været planen fra starten.
 

”Jeg er glad for, at Boligkontoret Danmark blev inviteret med til at udvikle området helt fra starten. I projektet viser vi en vej for mange regionale hovedbyer i landet. Nøglen har været et tillidsfuldt udviklingsarbejde mellem private, kommunen og Boligselskabet Fjordparken. De almene boliger er åbningstrækket, og den del er Boligkontoret Danmark eksperter i. Men vi vil først være helt i mål med fase 1, når de første private boliger indflyttes”, udtaler udviklingschef i Boligkontoret Danmark Erik Andreasen.
 

Boligselskabet Fjordparken står bag de første almene boliger, og direktør Anita Ulrik Sørensen forklarer nærmere om, hvad man kan forvente sig.
 

”De almene boliger bliver for alle gennem hele livet. Det ældre par der har solgt deres ejerbolig og ønsker at bo et sted med de samme værdier. Det unge par under uddannelse. Den nyligt fraskilte far eller mor med børn. Singler i alle aldre og mange, mange flere. En blandet beboersammensætning i en blandet by. Boligerne vil blive bygget med fokus på tilgængelighed. Vi forventer, at boligerne kommer til at ligge i et spænd fra ca. 45 m2 til ca. 90 m2. Og vi vil arbejde for, at huslejen vil holde sig under 8.000 kr. om måneden for de største boliger”, forklarer Anita Ulrik Sørensen.

 

Udvikling af den blandede by
Udviklingsplanen var egentlig klar til lancering allerede i midten af marts, men måtte skubbes, da landet lukkede ned pga. COVID19. Det var derfor med stor glæde, at KANT Arkitekter endelig kunne gennemgå udviklingsplanen for de lokale politikere, som også fik en rundtur på området i går.   
 

”Placeringen ved åen, skoven, stationen og zoo skal opleves. Vi har tegnet et stort grønt boligprojekt med plads til fællesskaber og mangfoldighed. Og planen er løbende udviklet med øje for alle interesser. Derfor tror vi på, at både fase 1 og fase 2 kan gennemføres over de kommende 5-10 år”, udtaler Sebastian Soelberg.
 

Projektudvikler Kristian Birkegaard har sammen med grundejer Allan H. Schmidt fra starten inviteret til samarbejde om områdets fremtid. I den ånd fik naboerne en forhåndsinfo og rundvisning i starten af ugen, og den samskabende linje vil de to fortsætte med.
 

”Vi har en robust udviklingsplan, som er klar til at blive skræddersyet, og vi glæder os til at invitere mulige samarbejdspartnere med ind i projektet. Vi er allerede i dialog med en række private aktører, som er interesserede i at investere i visionen”, siger Kristian Birkegaard der efter konsulentstillinger i det kommunale og senest for Dansk Industri har etableret sig som selvstændig projektudvikler i virksomheden Birkelink ApS.
 

Lokalplanen for de første ca. 150 almene og private boliger i fase 1 forventes at starte op inden sommerferien.

 


Nøgletal for Schillerkvarteret

Fase 1: ca. 150 boliger

Andel almene: ca. 100 boliger

Andel private: ca. 40-50

Tidshorisont: 2-3 år

 

Fase 2: ca. 2-300 boliger

Område indeholder nuværende produktionsvirksomhed

Området kan udvikles til andre formål end boliger

Tidshorisont: 2-10 år.

 

 

Yderligere oplysninger:

Kommunikationsansvarlig

Lise Kjær Pedersen

E: lpe@kant.dk

T: 2222 9314