08/07/2019: Presse
KANT arkitekter er nomineret til international pris med alment visionsprojekt

Visionsprojektet Almanakken, som er tegnet af KANT arkitekter, er blandt finalisterne til den internationale arkitektpris World Architecture Festival 2019 i kategorien ”Future project – residential”. Det prisnominerede projekt, som er første skud af visionsprojektet, bliver opført som almene boliger og er udviklet i samarbejde med Boligkontoret Danmark.


Almanakken er i høj grad en fortælling om et koncept, som har været flere år undervejs. Først i forbindelse med et konkret sjællandsk boligprojekt, siden en idékonkurrence for Realdania og nu – tre år senere – er det første projekt ved at blive realiseret. I stedet for at droppe projektet i sin tid valgte KANT arkitekter at udvikle og kvalificere det løbende, så Almanakken i dag har langt flere perspektiver end det oprindelige projekt. Det er den vedholdenhed og tro på projektets potentiale og vision, der gør, at det er blevet nomineret til en international pris.

 

”Almanakken skabes ud fra tanken om, hvordan vi som mennesker bedst indgår i fællesskaber. Og et fællesskab er, når flere personer er fælles om noget bestemt – en fælles genstand, som definerer fællesskabet. Et fælles ståsted, samhørighed og indbyrdes solidaritet. Det er denne stemning, vi gerne vil skabe ved at bringe de stedbundne kvaliteter ind i Almanakken og, sammen med lokalområdet og de kommende beboere, opbygge rammerne for, at fællesskabet kan vokse og udvikle sig over tid”, siger Karl-Martin Buch Frederiksen, partner hos KANT arkitekter.

 

Almanakken starter med egnsfællesskabet
I Danmark oplever vi et stadigt stigende antal tilflyttere til de større byer, hvilket blandt andet er med til at efterlade tomme marker og gårde rundt omkring i landet. Netop dét motiverede KANT arkitekter til at udfordre tanken om, hvordan en arkitektonisk tilgang kan skabe fremtidens boliger uden for de større byer.

”For at kunne svare på, hvordan vi sikrer et fremtidigt liv i udkanten af ​​Danmark, skal vi skabe et sted, der kan konkurrere med livet i byen”, udtaler Karl-Martin Buch Frederiksen og fortsætter:  

 

”Men først og fremmest skal vi tro på de fællesskaber og det liv, som allerede spirer i disse egne. Med Almanakken starter projektet derfor i egnsfællesskabet. Det vil sige alle de fællesskaber, som udspringer af de kvaliteter, ildsjæle og foreningsliv, som egnen er gjort af. Måske skal vi ikke være så forhippede på at løse ”Udkants-Danmark”, men være lidt mere nysgerrige og tro på egnens kvaliteter”.

 

Almanakkens første spire er alment
For Boligkontoret Danmark har nomineringen ved World Architecture Festival 2019 vakt stor glæde og stolthed. Adm. direktør for Boligkontoret Danmark Michael Demsitz oplever tydeligt den stigende efterspørgsel efter fællesskabsfremmende boformer – og er derfor meget begejstret for det cirkulære byggekoncept:

 

’’I Boligkontoret Danmarks ledelse tog vi i 2018 en beslutning om at udvikle en ny måde at tænke fællesskab ind i vores boligselskabers kommende byggesager. Sammen med KANT Arkitekter er vi kommet frem til dette unikke byggekoncept, der med sine mange indbyggede invitationer til fællesskab i høj grad passer ind i de almene boligers grundlæggende værdier. Vi er derfor mange, der ser frem til at realisere projektet flere steder i landet og især til, at vores kommende beboere bringer liv ind i cirklerne’.

 

KANT arkitekter drager i december til Amsterdam for at præsentere projektet for en jury fra den internationale arkitektbranche, hvorefter det bliver afgjort, om det er Almanakken, der løber med dette års award.

 

Se mere om projektet her.

 

 

--------------------

 

 

Yderligere oplysninger:

Kommunikationsansvarlig

Lise Kjær Pedersen

E: lpe@kant.dk

T: 2222 9314